USA-turen

torsdag 7. mai 2009

Nesten seilfly

Nå på tirsdag hadde jeg en fin opplevelse: vi fløy ut til everglades der vi øver på manøvrer og slikt, alt var egentlig heilt rutine. 
Så skulle vi øve på "steep spirals" som er en manøver der en setter motoren på tomgang og seiler nedover i en krapp spiral. Grunnen til at vi må øve på det er at det er veldig praktisk hvis vi får motorstopp over et sted der det er fint å nødlande, for da kan en bare seile ned mens en holder seg over samme området, så roter en seg ikke bort.
Slik vi gjør det så flyr vi tre fulle sirkler med 30++ grader "bank" (vinklen mellom vingen og horisonten når en svinger) 
Det var som sagt ein heilt vanlig dag på skolen og jeg posisjonerte meg og satte igang. 
Satte motoren på tomgang og begynte å sirkle, men flyet ville ikke synke! I løpet av den første halvanen runda sank det bare 150', har aldri vært borti noe slikt før. Da alle tre rundene var fullført så hadde vi sunket ca 500' mot omtrent 2500 til vanlig. 
I flyet er det et instrument som heter VSI, vertical speed indicator som viser hvor fort en stiger eller synker. Den sto rundt 0 og til tider på pluss-sida mens vi sirkla rundt (litt på minus sida også innimellom, men det er jo eldig normalt når en flyr uten motor. Hadde vi flydd 152en istedefor 172en så kunne vi kansje ha klart oss helt uten å miste høyde. 
Forklaringa på åssen detta kunne gå til er ganske enkelt at vi havna midt inne i en oppvind under ei cumulus-sky. På ein normal flytur der en flyr rett fram ville det bare kjennes ut som turbulens, men når me sirkla rundt inni den så var det rolig og fint. 

Det er slike øyeblikk som det der som gjør flyginga verdt det- dét og bra landinger!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kanskje du kunne svevd rundt der oppe rektig lenge! Det måtte vere flott.Me er stolte av at du kan få til slike krumspring under himmelen! Helsing mamma

Anonym sa...

Hørtes fantastisk ut. Litt følelse av å være stor fugl som flyter på oppdrift...En av mine mange "drømmer"....

t.jenny

Hilde sa...

Tror du de teknikkene kan brukes i paragliding også?

Anders sa...

Det er akkurat samme teknikken som brukes i paragliding, men de trenger ikke på langt nær så sterke oppvinder.