USA-turen

torsdag 1. januar 2009

Amerikansk jul

Nå e e godt og vel tilbake etter å ha feira mi første jul uten familien. 

På lille julaften satte e meg på flyet opp til Charlotte, rett nord for grensa mellom North og South Carolina. Der blei e henta av Amanda og me kjørte ned til Clover i South Craloina der familien hennes bor.

Då Julaften kom, så hadde e heldigvis litt å feire "norsk jul" med: e hadde fått tilsendt Stomperud og  Knoll og Tott.

Det var ein liten nevø på to år på besøk, så det blei litt å herje rundt med han, veldig trivelig

På kvelden var me på besøk hos ei tante som hadde så mykje som fire katter, to bikkjer og ein ilder. E synes nesten det var litt ulilig, for den eine bikkja var ei slik ei lita rotte-bikkje som de hadde kledd opp med ein rosa hettegenser. Då e så den, begynte e å le så mykje at e ikkje greide å snakke på ei lang stund. 

Så kom første juledags morgenen, vi sto opp forholdsvis tidlig og åpna opp strømper med ein mengde godterier i. Det var litt spesiellt med strømpene, for Russel og meg fikk strømpene etter de to eldste sønnene i familien som har omkommet i ulykker begge to.

Og då heile familien (mor, far, Amanda, lillesøster Julia og forloveden hennes, Russel) var stått opp, så gikk me ned i kjelleren og åpna pakker. Det gikk ordna for seg: alle fikk utdelt hver si pakke, så skulle de åpnast etter tur, den eldste først og nedover, så var det bare å repetere det til det tok slutt. 

Maten har vært et heilt kapittel for seg sjølv, e har stort sett værrt sammenhengende stappmett ei veke nå. Me har hatt alt frå meksikansk mat til grilla lammelår, steik, skinke og buffé. Frokostane var óg nokså forskjellige fra det e e vant til, på 1. dag hadde me pannekaker med bursdagslys på, smør, sirup og bacon. 

Seinere på dagen så kjørte me opp til Virginia i kolonne, 3 biler etter hverandre. 

Vel oppe i Virginia, så fikk vi tildelt soveplasser. Russel og meg var så heldige at me fikk sove i "leikerommet" til onklen som budde i huset. Han er pinball-entusiast, så me hadde pinball-maskin og billiard bord på rommet vårt. Begge deler blei flittig brukt! 

Ulempa med å sove på rom med Russel var at han og Julia akkurat hadde gått til innkjøp av to nydelige weimaraner valper (bilde) som måtte ut og gå ppå do annahver time. Heldigvis fant e et sett med ørepropper i toalettveska mi som e har hatt der i et par år, kjekkt å ha har e tenkt:)

Me var der hos tanta og onklen et par dager med mykje familieselskaper og mange trivlige folk. Ein av de tinga e virkelig nøyt var å faktisk ha det heilt mørkt, e gikk ein lang tur i mørket ei natt, det e alt for lenge sida e har vært noken plass uten gatelys nå! Jeg fikk også prøvd meg litt som tolk: ho tanta me budde hos samla på nisse-figurer og e måtte hjelpe til med å oversette merkelappen på ein svensk "jultomte"

Etter me reiste fra tanta og onklen, så gikk me på gudstjeneste i den kirka de hadde hørt til i då heile familien budde i Virginia. Det var ei koslig lita kirke og ein nydlig liten by, full av gamle små mursteinshus. 

Så gikk turen ut til Virginia Beach der Julia og Russel bur, de hadde et koslig lite hus med ein liten hage bak. Formålet med turen bort dit var å forberede bryllup, de skal gifte seg til høsten. Så e blei dratt med rundt på bryllupsforberedelser, me så på hotell/festlokale, var hos et firma som leide ut alt en kan trenge til et bryllup (og ein mengde ting en ikkje trenger) men høydepunktet som var kakesmaking hos ein kondittor blei kanselert fordi ho blei sittende fast i trafikken. Pausene i mellom avtalane blei brukt på mini-golf der den norske utøveren hevda seg sterkt. 

Så bar turen tilbake til SC igjen. Ein av karane e kjenner fra Conway bur rett i nærheten og han hadde besøk av kjæresten sin som e óg kjenner fra før. Det var kjempetrivlig å møte begge to igjen! Heile gjengen satt seg ned og så Wall-E og åt norsk godteri. 

 Det fungerte slik at Twisten blei sendt via meg for oversettelse før den blei spist. Smørbukk og melkesjokolade var meir lettvint, der slapp e unna med å gi ein kort introduksjon. 

Nyttårsaften var siste dagen min, e fikk pakka sakene mine og fikk meg ein god frokost. Det var litt ekstra morro, for nå skulle e endelig få introdusert de for brunst, spekeskinke og fenalår. Eineste problemet er at de eter jo aldri brød. Så siste dagen tenkte e at nå måtte e bare få det gjort. Så me satt der og maula spekekinke og fenalår intil omeletta vår. Brunosten blei heilt forbigått i farta, det var ikkje så lett uten ostehøvel. En får bare håpe at de ikkje prøver brunosten på pizza eller noke slikt, e vet ikkje heilt om skinke, annanas og G-35 er den rette kombinasjonen for å fremme norsk mat.

Så var blei e sluppet av på flyplassen og fikk vindusplass tilbake til hverdagslivet i Miami.

Det inntrykket e sitter igjen med etter denna jula e at Amerikanere e enormt gjestfrie folk! 


Til de som liker kart, så kan e jo nevne at de plassane vi var var: Clover i South Carolina, ein liten plass rett ved Charlottesville nord Virginia og rett ved Virginia Beach.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så moro med langt juleinnlegg!
Det virker som om du har hatt det bra.
Vi savna deg på marsipanselskapet forresten :)

Godt nytt år!

Klem Marte